Des chansons au conditionnel

Cliquez ici!
 
Traduisez les paroles et expliquez aux étudiants d'espagnole ce que les paroles s'agissent.
 
Exercise écrite/
 
Ejercicio de escribir
 
 
 
Ce qui passera ensuite?/ ¿Que pasará después?
 
 

Niveau 5: Le voyage au Marrakech

Några tips och länkar:
1. Svenska bankkort sägs fungera i bankomater i Marocko, men ha ändå med lite Marockanska dirham från växlingskontor på Arlanda. Göm pengar på olika ställen och var rädd om kortet! Lämna inte över det till någon annan vid betalning, även i Marocko kan det finnas skurkar av svenskt mått som skannar korten. 1 dirham = 100 centimes (MAD)
1 MAD = 0.7588 SEK.
Så 100 MAD blir 75.88 SEK.
 
2. El: övergång till bara 220 V pågår.

Spänning: 127/220 Volt
Frekvens: 50 Hertz
Kontakt/kontakter:
Antal sorters kontakter: 2 st (se bild nedan)
Jämförelse med Sverige:
230 volt  kontakt 3 fungerar här. Ofta är mobilladdare av den typen.
 
3. Säkerhet: Marrakech är en relativt säker stad, men var alltid uppmärksam på dina värdesaker och din plånbok när du rör dig i folkmassor och när någon tilltalar dig eller ber dig läsa ett brev eller något liknande. På Djemaa el Fna finns ett mycket stort antal poliser, både civilklädda och uniformerade. Dessa är i mångt och mycket till för turisterna. Brott riktade mot turister tas väldigt seriöst av staten och polismakten.
 
Här kan du läsa en resedagbok från Marocko av en ensamresande blondin:

Anlita aldrig en guide om du inte vet att han är godkänd som guide av den marockanska staten (alla påstår sig självklart att vara det, hör med din hotellreception eller med en turistbyrå). Dessa olagliga guider, så kallade faux guide, innebär mycket sällan hot mot din säkerhet, men kan lura dig på alla dina semesterpengar.

Marrakech var tidigare något av ett hippietillhåll och går du tillräckligt länge på Djemaa el Fna eller i basarerna kommer du förr eller senare att erbjudas marijuana av förbipasserande män som viskar hashish. Bara låtsas att du inget hört och gå vidare.  Telefonnumret till polisen är 19, ambulans 044-44 37 24.
 
4. Mat och dryck: Den marockanska maten består till stor del av lamm, olika grönsaksröror och couscous, ofta med söt sås till. Många av rätterna i det marockanska köket kommer ursprungligen från, eller är inspirerade av, det förarabiska berberfolket som anses vara Marockos ursprungsbefolkning. Harira är en berbisk linssoppa som är mycket vanlig i det marockanska köket.

På Djemaa el Fna äter du billigt i något av de många stånden. Peka på det du vill ha så serveras det så fort det är klart. Vanliga rätter är marinerade lammgrillspett med couscous, grönsaksröra, oliver och berberbröd. Andra mer vågade rätter är exempelvis kokade gethuvuden eller snäckor. Prisläge: Billigt.
 
Vatten dricker man inte från kran-borsta inte heller tänderna med kranvatten , så klart. Vatten finns att köpa lite var stans-billigt. Glass undviker då jag sedan vi blev matförgiftade i Kalix av en frusen efterrätt för några veckor sedan. Men frukt som skalas eller tvättas med handsprit och sköljs i köpesvatten brukar gå bra. Tillagad och kokhet mat är att rekommendera eftersom magsjuka och matförgiftning är extra trist på en resa.
 
5. Turistkontoret finns på Mohammed 170, Guéliz, tel 044-43 08 86.
 
6. Trädgården som inspirerade Dior och Yves Saint-Laurent kan ni läsa om här.
 
7. Blir du förtjust i Marocko kanske du vill arbeta där med barn eller som läxhjälp i engelska och franska. Här finns resor för dig.

Liens sur Marrakech

http://www.tripadvisor.se/Attraction_Review-g293734-d3582392-Reviews-Morocco_Tourist_Information-Marrakech_Marrakech_Tensift_El_Haouz_Region.html
 
http://www.tripwolf.com/fr/guide/show/304588/Royaume-du-Maroc/Marrakech/Djemaa-el-Fna
 
http://www.tripwolf.com/fr/guide/show/304588/Royaume-du-Maroc/Marrakech/Djemaa-el-Fna
 
http://www.expressen.se/res/pa-ett-sagolikt-aventyr-i-myllriga-marrakech/
 
http://www.svd.se/resor/tre-romantiska-stader_7893384.svd
 
http://fr.wikipedia.org/wiki/Marrakech
 

Kortfilmsklubben - Le club aux court-métrages

http://www.ur.se/kortfilmsklubben
 
Kortfilmsklubben

Tout le bonheur du monde Sinsémilia


RSS 2.0