La pâque/ les pâques: les mots

 
 
 
 
File:Giotto - Scrovegni - -26- - Entry into Jerusalem2.jpg
 
La semaine sainte est la semaine qui commence au dimanche des Rameaux et finit au samedi saint=Stilla veckan är veckan som börjar på Palmsöndag och slutar på påskaftonen.
 
La semaine sainte les trois derniers jours:
jeudi saint=skärtorsdag
vendredi saint=långfredag
samedi saint= påskafton
 
La semaine de Pâques/Semaine radieuse/Semaine de huit dimanches=(första) Påskveckan
Dimanche de Pâques= Påskdagen
Lundi de Pâques= Annandag påsk
Mardi de Pâques, Mercredi de Pâques, Jeudi de Pâques, Vendredi de Pâques, Samedi de Pâques, Dimanche de Pâques Quasimodo.
 
De Wikipédia: "Pâques est la plus importante fête chrétienne. Elle commémore la résurrection de Jésus-Christe énoncée par la Bible, le troisième jour après sa passion. La solennité commence le dimanche de Pâques, qui pour les catholiques marque la fin du jeûne du carême, et dure huit jours (semaine de Pâques ou semaine radieuse ou semaine des huit dimanches)."
 
 
 
 
 

Le 20 mars- la journée internationale de la francophonie

Maintenant c'est la jour de la francophonie autour du monde.  Voir ici pour trouver des activités.
Organisation internationale de la Francophonie

Marrakech le 18 mars

Sista dagen inleddes med en snabb och tidig frukost på hotellet, för redan kvart över 7 kom Khadija och hämtade oss. Vi for till skolan för att följa med på någon lektion och säga hejdå till våra nya kompisar. På skolan blev vi än en gång väldigt vänligt bemötta av både lärare och elever. Tyvärr fick vi inte möjligheten att vara med på någon arabisk lektion så vi fick nöja oss med franska. ;) Där borta blev vi bjudna på traditionellt marockanskt te och en MASSA gott fika. Det var croissanter, chokladkaka och nå enormt stora marockanska crêpes så man blev väldigt mätt. Vid halv 1 tiden sa vi farväl till alla människor som vi lärt känna innan Khadija tog oss tillbaka till vårt hotell. Då var det kring 30 grader och strålande sol så vi bytte snabbt om till bikini och la oss bredvid poolen i nästan 2 timmar.
 
Efter det promenerade vi bort mot Jema El Fna för att äta en sista måltid och på vägen stannade vi vid ett fruktstånd för att köpa lite frukt att ta med på hemresan. Maten var helt okej men inget märkvärdigt och en sak som vi lärde oss är att en marockansk juice tydligen är samma sak so en milkshake. ;) Sedan gick vi i hyfast rask takt tillbaka till vårt hotell där vi hade bestämt att träffa Khadija en sista gång. Vi satte oss ute vid poolen och beställde lite marockanskt te, kaffe och läsk. Hon var jättegullig och hade med sig presenter till oss som var jättefina. Det var tragiskt att säga farväl eftersom hon har varit otroligt snäll och ordnat en massa saker åt oss men det var ju tvunget att göras. När det var gjort drog vi oss tillbaka till rummet för att packa ihop våra grejer så att det mesta ska vara klart inför morgondagens långa hemresa. 
 
Dagens visdomsord: Undivk att hamna i samma hiss som den snygga portvakten VARJE gång ni åker hiss! Det kan upplevas stalkigt....
 
:) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :)

Le jardin Majorelle

Quelques photographies du jardin Majorelle:
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Marrakech le 17 mars

Det blev en tidig frukost på hotellet innan vi promenerade bort mot Jardin Majorelle som är en berömd trädgård här i Marrakech. På morgonen var det varmt och soligt så det var härligt att gå bland de enorma kaktusarna och alla andra exotiska växter. Efter en lång stunds strosande där inne och när ett antal bilder hade fotograferats så gick vi vidare. Då ville vi gå till souken för att få uppleva den själv utan någon guide som sliter i en. Det var en helt annan upplevelse att gå där själv och ingen försäljare var särskilt påflugen. Vi hittade lite smått som vi köpte efter lite prutande. När vi började bli hungriga så tänkte vi börja leta efter en utgång. Det var inte det lättaste för hela souken är som en stor labyrint men efter lite irrande lyckades vi hitta skyltar som pekade mot Jema El Fnaa.  Väl ute på torget beställde vi lite mat.
 
Efter den lilla pausen fortsatte vi bort mot kermaikaffären som vi handlade på här tidigare i veckan för att köpa en present till Khadijja som har varit så snäll och ordnat en massa åt oss. Vi hittade ett fint marockanskt fat som vi köpte. Efter vägen valde vi även att köpa en present till Khadijjas gulliga son Sad. Det blev en fotbollströja med Zlatan eftersom han gillar honom. På supermarket stannade vi också till på hemvägen för att inhandla lite nödvändiga varor. Väl tillbaka på hotellet tog vi det lugnt en stund innan vi gick ned till poolområdet och tjorvade på med att fota lite och så vidare ;)
 
Dagens vitsord: Ce qui passe au Maroc, reste au Maroc.
 
C´est à dire: What happends in Marocco stays in Marocco ;) ;) ;) ;)
 
 

Les nouvelles du Maroc

http://www.lexpress.fr/actualite/monde/afrique/maroc
 
http://www.lexpress.fr/culture/cinema/goodbye-morocco-critique-de-l-express_1219310.html?xtmc=marocc&xtcr=7
 
http://www.lexpress.fr/actualite/societe/un-marocain-lie-au-groupuscule-salafiste-forsane-alizza-a-ete-expulse_1215755.html?xtmc=marocc&xtcr=12
 
http://www.lexpress.fr/actualite/monde/afrique/maroc-la-mort-du-cheikh-yassine-rebat-les-cartes-au-sein-de-la-mouvance-islamiste_1199938.html?xtmc=marocc&xtcr=13
 
http://www.lexpress.fr/styles/mariage/casablanca-2011-ca-y-est-je-suis-fiancee_1172321.html?xtmc=marocc&xtcr=4
 
http://www.aujourdhui.ma
 

Je voudrais un plan de Marrakech, s'il vous plaît!

Jema El Fna
Bahia palatset
Bahia palatset
Dagens middag
 
 
 

Marrakech le 16 mars

Denna dag inleddes med en lång frukost på hotellet där vi bland annat valde att pröva lite olika fikabröd och en fruktsallad med några av säsongens frukter. Frukterna som man kan köpa på torgen för tillfället här i Marrakech är äpplen, apelsiner, små mandariner, bananer och enormt stora jordgubbar.
 
Efter frukosten promenerade vi bort mot en stor supermarket som vi slutligen hittat efter några dagars letande. Det blev ett långt besök inne på affären där vi handlade olika livsmedel som bröd, vatten, chips, frukt samt grönsaker. Vi passade även på att köpa lite varor som vi kan ta hem senare som bland annat marockansk choklad, thé, couscous och kryddor. Väl tillbaka på hotellet smorde vi in oss med solkräm och gick ned till hotellets fina poolområde där vi lade oss i varsin solstol för att läsa och bara koppla av. Vi kände att vi verkligen var i behov av en lata oss efter några väldigt intensiva dagar, särskilt med tanke på att vi promenerat klockan runt dagen innan. Solen ville inte riktigt titta fram till en början men luften var oerhört varm, drygt 27 grader. Senare på dagen kom den dock fram lite mer och då blev det riktigt varmt. Det kanske var lika bra att solen inte var uppe hela dagen med på tanke på våra hudnyanser ;) Lunchen, bestående av yoghurt, bröd och frukt intogs dessutom vid poolkanten.
 
Efter lite uppfräschning på hotellrummet var det dags att söka ett lämplig restaurang att äta middag på. Vi fick promenera en bit eftersom vi hade testat de flesta restaurangerna i närområdet och vi var sugna på någonting nytt. Det slutade med att vi hamnade på resturangen "Hot chicken" där vi alla beställde in grillad kyckling med ris, pommes frites och sallad. Till maten serverades en stark chilisås, oliver samt ett varmt bröd som liknande svenska plättar. Man kunde välja mellan 1/2 halv och en 1/4 kyckling och eftersom att vi inte hade någon aning om hur stor kycklingen var tog vi varsin halva och det hela slutade med att vi fick in enorma portioner, anpassade till skogshuggare ;) Men gott var det! Personalen var helsköna  men föredrog engelska eller arabiska. De trodde att vi var fransyskor. När vi sade att vi kom från Sverige hade de ingen aning om vad det var för land och när vi sedan förklarade att det var grannlandet till Danmark fick de för sig att vi var danskar! När vi traskade tillbaka till hotellet på kvällen var luften fortfarande tropisk.
 
Dagens vitsord: Se till att bli fast mitt på vägen under kvällens rusningstrafik för att bli räddad av en snygg marockan ;) ;) ;) ;) ;) ;)
 
 
 
 

La monté des dromadaires-quelques photos

 
 

Salam!

 

Marrakech le 15 mars

Klockan halv 10 blev vi upplockade av Khadijja som tog oss till en privat skola där vi möttes av eleverna från skolan i sidi Bou Othmane. På skolan blev vi välkomnade av rektorn och 2 lärare som sedan visade oss runt i skolan. Det var enormt stor skillnad mot den allmänna skolan som vi besökt tidigare. Den privata skolan hade fina lokaler och var väldigt fräsch och ganska lik en svensk skola. Det var intressant att se hur ambitiösa och disciplinerade alla elever var redan från tidig ålder. 
 
Från skolan tog vi alla lokalbussen in till Jema El Fna som riktiga marockaner. Där passade vi på att få oss lite lunch på ett libanesiskt gatukök. Efter det promenerade vi bort mot Palace Bahia. Det var ett mycket gammalt palats med en otrolig arkitektur och en fantastisk trädgård. Sedan besökte vi ytterligare ett gammalt palats, El Badi Palace, som var dagens höjdpunkt. Av palatset var det mest runiner kvar men när man kom till högsta punkten såg man ut över hela Marrakech och det var som att titta in i en sagobok. I palatset stod luften och solen rakt upp på himlen som var klarblå så temperturen nådde drygt 30 grader. Denna dag hade dock alla ett tjockt lager solkräm på sig. Även i detta palats fanns det en helt otrolig trädgård som doftade ljuvligt av apelsinträdsblommr. Hela palatset var magiskt och verkligen en upplevelse att besöka.
 
Efter det hoppade vi åter igen på en buss bort mot den franska delen av Marrakech. Där passade vi på att gå in i nån liten affär innan vi gick bort mot ett kultur centrum. Vi kollade runt lite grann där innan vi beställde apelsinjuice och satte oss och vilade lite i en park. Sedan var det dags att skiljas åt och vi svenskar promenerade bort mot vårt hotell. På vägen stannade vi och åt en typisk marockansk middag som bestod av kyckling, lök och citron, som serverades i en slags kruka.
 
Dagens visdomsord: Vägarna i Marrakech är inte tänkta att ta sig över så var beredd på att springa och hoppas på det bästa!
:) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :)
 

Några bilder!

 
 

Marrakech le 14 mars

Dag 3: På morgonen var vädret mulet och det kändes kallt i luften när vi gick ner för att äta frukost vid halv 9. Efter det bytte vi om och promenerade iväg mot centrum för att rida på dromedarer. Vi möttes av 2 araber som hjälpte oss upp på varsin dromedar och tog med oss på en liten tur. Det var lite läskigt när den ställde sig upp men i det stora hela var det fantastiskt roligt och häftigt att pröva.
 
 
 
Vi hade inget mer inplanerat för dagen så vi bestämde oss för att promenera omkring i staden där vi gick genom både turistområden och bostadsområden. Det var intressant att se hur medelklassens marockaner bor. Sedan såg vi mycket vackra byggnader som tex. det kungliga palatset i utkanten av staden. I slutet av souken stannade vi till på en "affär" full med vackra marockanska porslinssaker där bl.a. 2 stora fat inhandlades. Vi hamnade även på en marknad med bl.a. mycket fruktstånd där alla försäljare var mycket trevliga. Vid ett av stånden köpte vi några av säsongens frukter som vi sedan mumsade på i en vacker park i solskenet. Under dagen hade molnen försvunnit och temperaturen hade stigit till en bra bit över 20 grader inne i stadskärnan. Solen var dessutom mycket stark vilket ledde till att vi brände oss ganska rejält eftersom vi inte hade räknat med detta väder och därför inte använt solkräm. Nu har vi 2 kokta kräftor med på resan.... ;)
 
När vi kom tillbaka till hotellet blev vi förskräckta över färgen på våra ansikten och bytte om till bikini för att ligga en stund vid poolen och förbättra nyansen. ;) En kort stunds solande blev det innan solen försvann bakom hotelltaket. Då fräschade vi upp oss innan vi gick ut för att äta middag som blev på en afrikansk restaurang. Vi beställde rätten "Mama Poulet" som bestod av kyckling, ris, stekta grönsaker, sallad och dressing med marockanskt bröd som tillbehör. Maträtten serverades på en planka och var mycket snyggt upplagd, formad som Afrikas kontinent. Det var väldigt gott! Efter det traskade vi tillbaka till hotellet för att uppdatera här på bloggen innan läggdags.
 
Dagens visdomsord: Underskatta inte Afrikas sol.... 
;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :)
 
 
 
 
 

Sidi Bou Othmane

Le lycée qui nous avons visité se trouve au village Sidi Bou Othmane .
 
Sidi Bou Othmane, Morocco
 
Sidi Bou Othmane se trouve 35 kilomètres au nord de Marrakech sur la route de Casablanca

Marrakech les deux premiers jours 12-13 mars

Dag1: Efter en 5,5 timmars resa från Arlanda var vi äntligen framme i Marocko. När vi klev av planet möttes vi av varma vindar och sol. Efter lång tids köande till passkontrollen tog vi en taxi till hotellet som ligger 3 km därifrån. Hotellet är väldigt fräscht och lyxigt men är framför allt väldigt centralt beläget. Efter ett snabbt klädombyte promenerade vi iväg för att växla pengar och äta. Efter vägen stötte vi på en arabisk man som pratade franska och som började guida oss runt i Marrakech efter vi hade frågat om vägen till en bankomat. Han tog oss till ett växlingskontor och ett mysigt lunchställe. När vi hade ätit dök mannen upp igen och tog med oss till souken/marknaden i Medina. Alla försäljare försökte locka in oss till deras marknadsstånd men vi var mest trötta och ville tillbaka till hotellet så efter ett tag lämnade vi mannen som krävde 400 dirham. Han fick dock inte allt. Tillbaka på hotellet duschade vi och käkade sedan middag på ett hotell i närheten innan vi tog en tidig kväll på grund av att vi inte sov många timmar på Arlanda natten innan.
 
Dagens visdomsord: Be aldrig om ris till kyckling med mandel! Då blir man dumförklarad och utskrattad....
 
Dag 2: Dagen började med frukost redan klockan 7 på hotellets restaurang. Vid 9-tiden blev vi upplockade av Khadijja som tog oss till skolan där hon jobbar som låg en halvtimme ifrån Marrakech. När vi var påväg in i skolan stod det elever i fönstrerna i alla åldrar och ropade och vinkade åt oss. Nu har vi bestämt vad vi ska utbilda oss till... KÄNDISAR!
Vi fick träffa både lärare, elever och rektorn på skolan. Alla var mycket entusiatiska över att träffa oss och några trevliga elever visade oss runt på skolan. Det var riktigt roligt och intressant men väldigt annorlunda mot hemma. Vi var på skolan i ungefär 3 timmar innan Khadijja guidade oss runt i samhället med bil där vi gjorde olika stopp. Eter det bjöd hon hem oss på en traditionell marockansk måltid bestående av gul couscous med grönsaker och lammkött. Det var riktigt gott och även spännande att få se ett marockanskt hem. Dagen har bestått av väldigt mycket franskapratande och har varit väldigt givande på många sätt. 
 
Dagens visdomsord: Handla inte frukt av en gatuförsäljare i spöregn! Då blir man blöt....
 
;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;) :) ;)
 
 

Des missions à Marrakech

Mission 1. Trouver "l'arabe du coin" pour savoir ou on va acheter nos alimentaires à Marrakech .
Mission2. Trouver un calendrier et des affisches pour notre salle au lycée.
Mission  3. Trouver des livres intéressents pour emmener au lycée.
Mission 4. Fait une excursion historique et botanique autour de Marrakech pour des autres élèves suédois en avenir.
Mission 5. Trouver des lycéens marocains pour un entrétien/ interview.
Mission 6. Trouver la veríté des jardins et des maisons roses à Marrakech.
Mission 7. Interviewer une femme de sa vie quotidienne.
Mission 8. Interviewer un enfant de ce qu'il aime et de ce qu'il n'aime pas.
Mission 9. Entrétien d'un proffesseur Marocain.
Mission 10. Faire recherche sur les maisons roses à Marrakech. Pourquoi sont-ils roses?
Mission 11: Preparer de pronocer des discours de remercier aux èlèves et proffesseurs au lycée.
 
U2 a enrégistré son CD (et video) Magnificient au Maroc:

Program Marrakech

Tisdag 12 mars  04.30 träffas vi vid Forexkontoret i terminal 5 på Arlanda för flyg till Marrakech. Taxi till hotellet (det ingick inte transfer till hotellet vad jag kan se). Eventuell stadsrundtur, Mission numéro 1 (se bloggen).

Onsdag 13 mars tidig frukost. 9.00 hämtas vi av Khadija med bil till gymnasiet som ligger 30 minuter från vårt hotell. Vi får också en kulturell tur runt staden med henne. Hennes elever är otåliga att få träffa er.  Mission numéro deux et trois.

Torsdag 14 mars dromedarturen € 35 (drygt 300:-).

Fredag besök utanför moskén och kulturell tur runt medinan med Khadija och hennes elever.

Lördag Vilodag.

Söndag Centre Culturelle eller el Badi Palace, jag tycker också vi ser på trädgården som inspirerat Christian Dior och  Yves Saint Laurent. se länk http://tradgardsliv.net/marrakech.htm

Måndag tänker jag att vi kanske hittat något vi vill göra som var extra bra: umgås med nya vänner njuta en sista dag av den rosa staden Marrakech, finns någon mission kvar kan ni gör det på måndag.

Tisdag 19 mars tidig frukost för avfärd till flygplatsen 8.30 flyget går 11.00 och kommer till Arlanda 17.00. mitt plan till Kallax går 21.10 och kommer till Kallax 22.30.

RSS 2.0